Σχέδια Πτήσης για Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη: Τι προβλέπει ο ICAO

Μπάμπης Παπασπύρος
Μπάμπης Παπασπύρος

Ταξίαρχος εν αποστρατεία Μηχανικός ΣΜΑ, πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

Ας δούμε τι προβλέπει η πλέον αρμόδια αρχή ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας), για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (RPA) σχετικά με διεθνείς επιχειρήσεις με πτήσεις δι’ οργάνων (IFR).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προβλέψεις-διαδικασίες για την υποβολή σχεδίου πτήσης των RPA και την ειδική άδεια που απαιτείται να λάβουν πριν εισέλθουν σε εναέριο χώρο άλλου κράτους.

flight plan RPAS2

“REMOTELY PILOTED AIRCRAFT SYSTEM (RPAS) CONCEPT OF OPERATIONS FOR INTERNATIONAL IFR OPERATIONS”

4.4.3 Σχέδια πτήσεων

Όπως και στην περίπτωση των επανδρωμένων αεροσκαφών, πρέπει να υποβληθεί σχέδιο πτήσης για την πτήση ενός RPA (Remotely piloted aircraft) σύμφωνα με το Παράρτημα 2, Κεφάλαιο 3, ιδίως πριν από την πτήση πέρα ​​από τα διεθνή σύνορα. Το σχέδιο πτήσης πρέπει να συμμορφώνεται με τις προϋποθέσεις του παραρτήματος 2, 3.3 και να περιέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες που καθορίζονται στο Παράρτημα 2, 3.3.2.

Κάθε κράτος στο οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πτήση μπορεί να απαιτήσει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με η προγραμματισμένη λειτουργία του RPA… Κάθε κράτος στο οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πτήση μπορεί να απαιτεί πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την προγραμματισμένη λειτουργία του RPA.

flight plan RPAS1

6.1 Όλα τα αεροσκάφη που πετούν εντός του εδαφικού εναέριου χώρου ενός κράτους πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς και τις διαδικασίες εναέριου χώρου αυτού του Κράτους. Τα κράτη γενικά διαμορφώνουν τους κανονισμούς και τις διαδικασίες τους σύμφωνα με τα SARP (Standards and Recommended Practices) του ICAO, διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμα να υποβάλλουν διαφορές και να εφαρμόζουν τους δικούς τους κανόνες και διαδικασίες εντός του εδαφικού εναέριου χώρου τους. Σε αντίθεση με τα επανδρωμένα αεροσκάφη, οι χειριστές RPAS (Remotely piloted aircraft system) πρέπει να λάβουν ειδική άδεια προτού επιχειρήσουν στον εθνικό εναέριο χώρο ενός κράτους. Αυτή η εξουσιοδότηση μπορεί να περιλαμβάνει συγκεκριμένες άδειες ή περιορισμούς που πρέπει να τηρούνται.
Παρόμοια είναι και η πρόβλεψη του εγχειριδίου “Easy Access Rules for Unmanned Aircraft Systems” της EASA, Sep. 2021, σχετικά με το θέμα της άδειας-εξουσιοδότησης που απαιτείται για να επιχειρήσει ένα RPA σε άλλη χώρα.

EASA DRONE OPS

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα

Tags