Ψηφιακή Εξελισσόμενη Πραγματικότητα στον Τομέα του Αεροδιαστήματος και της Άμυνας:Τεχνολογικές Τάσεις το 2024

Μπάμπης Παπασπύρος
Μπάμπης Παπασπύρος

Ταξίαρχος εν αποστρατεία Μηχανικός ΣΜΑ, πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

Κατά τη διάρκεια του 2024, προβλέπεται ότι ο χώρος του αεροδιαστήματος και της αμυντικής τεχνολογίας θα εξελιχθεί με ταχύ ρυθμό, υιοθετώντας κορυφαίες τεχνολογικές καινοτομίες για την προαγωγή της ψηφιακής του μετασχηματιστικής πορείας. 

Στη συνέχεια, αναλύονται κρίσιμες τάσεις που θα διαμορφώσουν το επίκεντρο της εξέλιξης.

Ψηφιακή Σύνδεση και Επικοινωνία: Η Στροφή στο 5G

Η αναβαθμισμένη συνδεσιμότητα μέσω της τεχνολογίας 5G αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο, επιτρέποντας την ασύρματη μεταφορά δεδομένων με υψηλή ταχύτητα. Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε βελτιωμένη επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο και θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων.

Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και Μηχανική Μάθηση (ΜΜ): Η Αυτονομία σε Πράξη

Η ΤΝ και η ΜΜ θα προωθήσουν την αυτονομία στα συστήματα, όπως τα αυτόνομα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) και τα αυτόνομα οχήματα. Αναμένεται να προκαλέσουν μια πιο προχωρημένη λήψη αποφάσεων, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα.

Με τη χρήση αναλυτικών μοντέλων και αλγορίθμων μηχανικής μάθησης, η αμυντική βιομηχανία επενδύει σε τεχνολογίες συλλογικής νοημοσύνης για την ενίσχυση των δυνατοτήτων ανίχνευσης απειλών.

Προηγμένος αμυντικός εξοπλισμός 

Με την ταχεία ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών, ο αμυντικός εξοπλισμός γίνεται όλο και πιο εξελιγμένος, περιλαμβάνοντας τη χρήση κατευθυνόμενης ενέργειας και υπερηχητικών όπλων. 

Για παράδειγμα, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προχωρά στην ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων. Επιπλέον, ανταποκρινόμενο στη ζήτηση για επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών, ο αμυντικός τομέας αναζητά τρόπους για να χρησιμοποιήσει την ηλεκτρική πρόωση και πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις στα παραδοσιακά καύσιμα για να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα. 

Προηγμένη αεροπορική κινητικότητα

Το Advanced Air Mobility είναι μια επαναστατική προσέγγιση που περιλαμβάνει ιπτάμενα οχήματα και drones μεταφοράς με ηλεκτρικά καθοδηγούμενη κάθετη απογείωση και προσγείωση (eVTOL). Πρόκειται για μια σχετικά νέα τεχνολογία στην αεροδιαστημική, η οποία αναπτύσσεται ενεργά τα τελευταία χρόνια. Ορισμένοι οργανισμοί έχουν ήδη ολοκληρώσει τα στάδια έρευνας και ανάπτυξης και δοκιμάζουν τα οχήματά τους. 

Το 2024 θα είναι σημαντική χρονιά για την προηγμένη αεροπορική κινητικότητα. Για παράδειγμα, η εταιρεία Volocopter έχει ήδη αναπτύξει τρεις τύπους αεροσκαφών κατάλληλων για Urban Air Mobility – το αεροπορικό ταξί VoloCity, το επιβατικό αεροσκάφος μεγάλων αποστάσεων VoloRegion και το μεταφορικό drone βαρέως ανυψωτικού VoloDrone. 

Το 2024, η Volocopter σχεδιάζει να ξεκινήσει εμπορικές πτήσεις και να παρέχει μια πλήρως ηλεκτρική υπηρεσία αεροπορικής μεταφοράς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. 

Προηγμένη δορυφορική τεχνολογία 

Η εφαρμογή των δορυφόρων κερδίζει δυναμική και αναμένεται να κορυφωθεί από το 2024 και μετά. Αυτό εξηγείται από τη μείωση των τιμών για τις εκτοξεύσεις μικροδορυφόρων και την αυξημένη ζήτηση για γεωχωρική ανάλυση & νοημοσύνη και δορυφορικές εικόνες. Επίσης, η εκτεταμένη χρήση του Διαδικτύου (IoT) και η ανάγκη για παγκόσμια συνδεσιμότητα προωθεί την ενεργό ανάπτυξη των δορυφορικών τεχνολογιών. Σύμφωνα με την έρευνα, οι πιο σημαντικές τάσεις της δορυφορικής τεχνολογίας θα είναι οι ακόλουθες: 

  • Δορυφορική σμίκρυνση: μικροί δορυφόροι σε (Low Earth Orbit -LEO) αντικαθιστούν τους μεγάλους και τις σχετικές υποδομές. Τοποθετούνται σε περιοχή του διαστήματος κάτω από υψόμετρο 2.000 km (1.200 μίλια περίπου το ένα τρίτο της ακτίνας της Γης) και χρησιμοποιούνται για παρατήρηση της Γης και τηλεπισκόπηση. 
  • Εφαρμογές δορυφορικού IoT
  • Προηγμένα επίγεια συστήματα που είναι ικανά να παρακολουθούν δορυφορικούς σχηματισμούς χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. 
  • Προώθηση διαστημικού σκάφους που επιτρέπει στους δορυφόρους να ταξιδεύουν βαθιά στο διάστημα και να εκτελούν πολύπλοκους ελιγμούς. 
  • Αξιοποίηση βιώσιμων συστημάτων πρόωσης στη δορυφορική παραγωγή. 
  • Δορυφόροι πολύ υψηλής απόδοσης (VHTS) που μεταδίδουν δεδομένα με ταχύτητα πολλών εκατοντάδων gigabyte ή ακόμα και terabyte ανά δευτερόλεπτο.

Προηγμένες Κατασκευές με Additive Manufacturing: Η Επανάσταση της Παραγωγής

Η κατασκευή υλικών με τη μέθοδο Additive Manufacturing (AM) επαναπροσδιορίζει τον τρόπο κατασκευής. Αυτή η καινοτόμος τεχνική επιτρέπει τη δημιουργία πολύπλοκων εξαρτημάτων, προσφέροντας ευελιξία, ταχύτητα παραγωγής, και υψηλή αντοχή σε ακραίες συνθήκες.

Κυβερνοασφάλεια: Η Αναβάθμιση των Στρατηγικών Προστασίας

Συνειδητοποιώντας τη σύγχρονη εξέλιξη των κυβερνοαπειλών, είναι δεδομένη η συνεχής ενίσχυση των μέτρων κυβερνοασφάλειας, με τη χρήση συστημάτων βασισμένων σε ΤΝ, ανάλυσης συμπεριφοράς και γρήγορης αντίδρασης, που θα ενισχύσουν την κυβερνοανθεκτικότητα κατά των σύγχρονων απειλών. 

Ανάλυση Δεδομένων: Η Δύναμη της Προληπτικής Συντήρησης

Η αξιοποίηση της ανάλυσης μεγάλων όγκων δεδομένων θα βελτιώσει αισθητά την προληπτική συντήρηση, προβλέποντας πιθανά προβλήματα, δυσλειτουργίες και βελτιστοποιώντας τα προγράμματα συντήρησης.

Τεχνολογία Blockchain: Η Ασφαλής Διαχείριση της Αλυσίδας Εφοδιασμού

Η τεχνολογία blockchain αναμένεται να διασφαλίσει διαφάνεια και ασφάλεια στην αλυσίδα εφοδιασμού, επαληθεύοντας την αυθεντικότητα των συστατικών.

Οι παραπάνω τάσεις αντικατοπτρίζουν τη συνολική πορεία της βιομηχανίας, εστιάζοντας στις ανάγκες και τις προκλήσεις του αεροδιαστήματος και της άμυνας. 

Η συνδυασμένη εφαρμογή αυτών των τεχνολογικών καινοτομιών αναμένεται να διαμορφώσει έναν πιο αποτελεσματικό, ευέλικτο, και ασφαλή κλάδο στο μέλλον.

Ορισμένες πληροφορίες είναι από το epicflow

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα

Tags