Φιλανδικά F-35 : Η κρατική εταιρεία “Patria” με σημαντικό ρόλο στην εθνική ασφάλεια εφοδιασμού & σοβαρό υποκατασκευαστικό έργο

Μπάμπης Παπασπύρος
Μπάμπης Παπασπύρος

Ταξίαρχος εν αποστρατεία Μηχανικός ΣΜΑ, πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

All Posts

Η Φινλανδία επέλεξε να παραγγείλει 64 μαχητικά αεροσκάφη F-35 της Lockheed Martin

Το Φινλανδικό πρόγραμμα νέου μαχητικού είναι μια σημαντική ευκαιρία για την εταιρεία Patria, η οποία συμμετείχε ενεργά στις εργασίες προετοιμασίας για την υποστήριξη του Υπουργείου Άμυνας και των Φινλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η Patria συντηρεί τον τρέχοντα στόλο μαχητικών και διαθέτει ειδικές δεξιότητες και μοναδική τεχνογνωσία για να υποστηρίξει τη συνολική ασφάλεια εφοδιασμού της Φινλανδίας κατά τη μακρόχρονη ιστορία της.

Η Patria ανήκει στο δημόσιο της Φινλανδίας (50,1%) και στη Norwegian Kongsberg Defense & Aerospace AS (49,9%). Το 50,01% της Kongsberg Defense & Aerospace AS ανήκει στο Νορβηγικό δημόσιο. 

Η Patria κατέχει το 50% της Norwegian Nammo και μαζί αυτές οι τρεις εταιρείες αποτελούν μια κορυφαία αμυντική σύμπραξη για τους Σκανδιναβούς.

«Η Patria υπήρξε ο ουδέτερος στρατηγικός εταίρος για τις Φινλανδικές Αμυντικές Δυνάμεις στο πρόγραμμα. Ο κύριος στόχος ήταν η διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας εφοδιασμού και διατήρησης του μελλοντικού στόλου μαχητικών. Αυτή η απόφαση θα ανοίξει επίσης στην Patria μια σημαντική πρόσβαση στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού των F-35», λέει ο Petri Hepola , Επικεφαλής του προγράμματος νέου μαχητικού της Patria.

Η λύση βιομηχανικής συνεργασίας του F-35 στη Φινλανδία, δημιουργεί ισχυρές ικανότητες μέσω της ασφάλειας του εφοδιασμού και είναι επίσης σημαντική σε επίπεδο εθνικής οικονομίας

Τα κύρια έργα βιομηχανικής συνεργασίας για την Patria είναι, η μεγάλης κλίμακας κατασκευή για το εμπρόσθιο τμήμα ατράκτου F-35 στη Φινλανδία αλλά και για άλλους χρήστες καθώς και η παραγωγή δομικών εξαρτημάτων. Επιπλέον,  έχει προσφέρθει η τελική συναρμολόγηση του κινητήρα για τον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας της Φινλανδίας. Εκτός από τις προηγούμενες δυνατότητες, θα κατασκευαστούν στη Φινλανδία πολλά εξαρτήματα σε μια σειρά συστημάτων αεροσκαφών. Το αποτέλεσμα απασχόλησης της βιομηχανικής συμμετοχής θα είναι 4500 ανθρωποέτη άμεσα και 1500 έμμεσα. Η σύμβαση βιομηχανικής συμμετοχής θα υπογραφεί από το Υπουργείο Άμυνας καθώς και από τη Lockheed Martin και την κατασκευάστρια κινητήρων Pratt & Whitney.

«Το έργο θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην απασχόληση — όχι μόνο για την Patria, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Η συνεργασία με τη Lockheed Martin σίγουρα ανοίγει πολλές νέες ευκαιρίες για τις φινλανδικές εταιρείες. Οι διαφορετικές συνεργασίες θα εξασφαλίσουν μια οικονομικά αποδοτική και εκτεταμένη βάση τεχνογνωσίας για τη Φινλανδία», λέει ο Esa Rautalinko , Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Patria.

Πηγή: https://www.patriagroup.com/newsroom/news/2021/f-35-fighter-programme-patria-has-a-significant-role-in-the-national-security-of-supply-and-in-the-global-f-35-supply-chain

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα

Tags