Με δεδομένη την απειλή καμικάζι drone: Πεδίο δόξης λαμπρό να αξιοποιηθούν οι εγχώριες δυνατότητες & τεχνολογίες

Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για την χρήση αλλά και τις δυνατότητες-συνδρομή των drone σε πρόσφατες συρράξεις & πολέμους. Ευρεία χρήση όλων των τύπων UAVs ή Drones έχει γίνει στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό όμως που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και μελέτης είναι η χρήση των λεγόμενων mini drones και ειδικά των καμικάζι drones. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα εξελιγμένα συστήματα Switchblade 600 & Phoenix Ghost που έστειλαν σε μεγάλες ποσότητες μάλιστα οι ΗΠΑ στην Ουκρανία με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Την ίδια στιγμή δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τα αντίστοιχα mini drone της Τουρκίας όπως το  Kargu 2 που έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως (και κατά αμάχων) τουλάχιστον στην Λιβύη όπως έχει επισημανθεί σε σχετική έκθεση του ΟΗΕ. Ας δούμε για τι μιλάμε παρουσιάζοντας τις δυνατότητες των προαναφερθέντων drone.

  • Switchblade 600: Το Switchblade 600 Αντιπροσωπεύει την επόμενη γενιά mini drone εκτεταμένου βεληνεκούς, που παρέχει πρωτοφανή υποστήριξη αναγνώρισης & εντοπισμού στόχων και διαθέτει οπτικά υψηλής ακρίβειας, με πάνω από 40 λεπτά περιπλάνησης και κεφαλή κατά της θωράκισης για εμπλοκή μεγαλύτερων θωρακισμένων στόχων σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Ως μια λύση “Όλα σε ένα” φορητή από τον άνθρωπο, το Switchblade 600 περιλαμβάνει όλα όσα απαιτούνται για τον επιτυχή σχεδιασμό και την εκτέλεση αποστολών και μπορεί να ρυθμιστεί και να λειτουργήσει σε λιγότερο από 10 λεπτά. Επιχειρεί σε αποστάσεις μέχρι και 50 χιλ. και είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες EO/IR υψηλής ανάλυσης και προηγμένο έλεγχο πτήσης ακριβείας, το Switchblade 600 έχει γρήγορη και εύκολη ανάπτυξη μέσω εκτόξευσης σωλήνα και την ικανότητα να πετάει, να παρακολουθεί και να εμπλέκεται αυτόνομα σε στόχους με θανατηφόρα αποτελέσματα ακριβείας.
  • KARGU & ALPAGU: Τo Kargu και Alpagu πρόκειται για mini drones με EO αισθητήρες & εκρηκτικά που μπορούν ανα επιχειρούν αυτόνομα σε αποστάσεις 25-30 χιλ. 

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η απειλή των mini drone. Μια απειλή που είναι υπαρκτή και είναι δίπλα μας με συστήματα που μπορούν να προσβάλλουν κρίσιμους & ευαίσθητους στόχους είτε από ξηράς είτε από πλοία σε αποστάσεις έως και 50 χιλιόμετρα. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για την χώρα μας και τι απειλή συνιστούν αυτού του είδους mini drone, τα οποία λόγου του πολύ μικρού RCS (ανακλαστική επιφάνεια), δεν αποκαλύπτονται από τα υπάρχοντα συμβατικά radar έρευνας.

Τι δυνατότητες anti drone έχει η χώρα μας;

Για την αντιμετώπιση των mini drone απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποκάλυψη τους, προκειμένου στην συνέχεια να προβείς σε αντίμετρα για την εξουδετέρωσή τους. Η ΕΑΒ από το 2018 είχε προτείνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα anti-drone με επίκεντρο το radar “ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ”  και με συμμετοχή εταιρειών του χώρου με αισθητήρες (EO/IR & Jammers) και εμπειρίες σε συστήματα διοίκησης και ελέγχου (C2). Όμως καμία εταιρία παγκοσμίως δεν κατασκευάζει τα πάντα μόνη της. Συνεργάζεται με άλλους υποκατασκευαστές για την δημιουργία ολοκληρωμένων συστημάτων Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές και σοβαρές εταιρείες, κατασκευής ΕΟ αισθητήρων και κατάλληλου λογισμικού διοίκησης & ελέγχου (C2) και τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Στην εικόνα που ακολουθεί φαίνεται η αρχιτεκτονική του προτεινόμενου ολοκληρωμένου συστήματος anti-drone, με σημείο αναφοράς και επικεντρο το radar ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ της ΕΑΒ.

δικτυο τηλεμαχος
Αρχιτεκτονική & διασύνδεση δικτύου συστημάτων “ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ”

Θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφερθούμε στο πρόγραμμα ΠΑΝΟΠΤΗΣ  (Anti–Drone Σύστημα Ελληνικής Σχεδίασης εξελίσσεται και διατίθεται σε συνεργασία του ΕΚΕΤΑ με την Ελληνική Εταιρεία κατασκευής ΣΜΗΕΑ Spirit Αεροναυπηγικά Συστήματα ΑΕ -S.A.S Technology).

Αντί επιλόγου απευθύνουμε στους καθ ύλην αρμόδιους μια σύσταση. Με δεδομένη την απειλή καμικάζι drone και έχοντας ελληνικό radar εντοπισμού, εγχώριους αισθητήρες-λογισμικό. Πεδίο δόξης λαμπρό να αξιοποιηθούν

[Συντάκτης: Μπάμπης Παπασπύρος, Ταξίαρχος εν αποστρατεία Μηχανικός ΣΜΑ, πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας]

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα

Tags