Μπάμπης Παπασπύρος
Ταξίαρχος εν αποστρατεία Μηχανικός ΣΜΑ, πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας
Η παγκόσμια αγορά Anti-drone αποτιμήθηκε σε 1,1 δισ. $ το 2021 και αναμένεται να καταγράψει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) με 28,3% αύξηση κατ έτος από το 2022 έως το 2030, με βάση μια πρόσφατη έκθεση της Grand View Research, Inc.
Υπήρξε μια δραστική αύξηση πωλήσεων στα μη επανδρωμένα οχήματα (UAV) για εμπορική χρήση σε όλο τον κόσμο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια δραματική αύξηση των περιστατικών παραβιάσεων της δημόσιας ασφάλειας και της ασφάλειας κρατικών υποδομών. Η αποκάλυψη και η αναγνώριση αυτών των drone είναι ένας ουσιαστικός παράγοντας για τη διατήρηση της ασφάλειας, επιταχύνοντας έτσι την ανάπτυξη της αγοράς anti-drone.
Τα drone με ενσωματωμένες κάμερες έχουν ανοίξει ευκαιρίες για επαγγελματίες που αναζητούν έναν τρόπο να τραβήξουν αεροφωτογραφίες. Ωστόσο, η αυξανόμενη χρήση αυτών των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, έχει οδηγήσει σε αυξημένες κυβερνητικές ανησυχίες για την ασφάλεια. Αυτό με τη σειρά του τροφοδοτεί την ανάπτυξη της αγοράς.
Η αυξημένη χρήση αυτών των drone έχει αυξήσει με την σειρά της τις απειλές για την εθνική ασφάλεια παγκοσμίως. Αυτά τα συστήματα διαθέτουν μια ποικιλία αισθητήρων που μπορούν να καταγράφουν βίντεο και ήχο ανεξάρτητα από τον χρόνο και τον τόπο.
Για την καταπολέμησή τους, οι κατασκευαστές αναπτύσσουν ολοένα και περισσότερο νέες τεχνολογίες που σαν σκοπό έχουν να περιορίσουν τις πιθανές συνέπειες.
Εξέχοντες διεθνείς κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως η ομοσπονδιακή διοίκηση πολιτικής αεροπορίας (FAA) στις ΗΠΑ, υποστηρίζουν την ανάπτυξη προηγμένης τεχνολογίας εντοπισμού και χαρτογράφησης drone, καθώς παρέχουν ακριβή παρακολούθηση και προηγμένες δυνατότητες ανίχνευσης και εντοπισμού κατεύθυνσης (DF).
Οι εταιρείες αυξάνουν σημαντικά την παραγωγική τους ικανότητα, για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για προγράμματα anti-drone, ενώ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ανάπτυξη της αγοράς. Οι κυβερνήσεις συχνά χρησιμοποιούν συστήματα αεράμυνας και μαχητικά αεροσκάφη για αντιμετώπισης αυτής της απειλής… Ωστόσο, τα μαχητικά αεροσκάφη και οι πύραυλοι αέρος-αέρος & εδάφους-αέρος, φαίνεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι σε απειλές από μικρά drone.
Οι κατασκευαστές ενσωματώνουν διαφορετικούς τύπους τεχνικών για την ανίχνευση drone στα συστήματα anti-drone, για να βελτιώσουν τη συνολική τους απόδοση.
Διαφορετικά συστήματα βασίζονται σε διαφορετικές στρατηγικές για την ανίχνευση αυτών των συστημάτων. Οι κυριότερες τεχνικές ανίχνευσης και αναγνώρισης drones περιλαμβάνουν την ανίχνευση ραδιοσυχνοτήτων (RF), υπέρυθρης ακτινοβολίας (IR), ηλεκτρο-οπτική (EO) ανίχνευση και κυρίως την ανίχνευση βάσει radar.
Η εμπλοκή-παρεμβολή ραδιοσυχνοτήτων που χρησιμοποιούν τα drone, είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος για να τα αποτρέψετε να κινούνται σε μη εξουσιοδοτημένες περιοχές. Η παρεμβολή διακόπτει τη ραδιοζεύξη της λειτουργίας του συστήματος, οδηγώντας στην αναστολή λειτουργίας του.
Ο τομέας καταστροφικών συστημάτων εξουδετέρωσης κατείχε το μεγαλύτερο μερίδιο 91,4% το 2021 και αναμένεται να αυξήσει την αγορά κατά την περίοδο πρόβλεψης. Η ανάπτυξη οφείλεται σε μια μεγάλη κατανομή του προϋπολογισμού σε τεχνολογίες και εφαρμογές συστημάτων λέιζερ. Οι τεχνικές εξουδετέρωσης αναφέρονται γενικά σε ηλεκτρονικά αντίμετρα, βλήματα-πυραύλους και συστήματα λέιζερ.
Αυτά τα συστήματα καταστρέφουν βασικά μέρη ή λειτουργίες του drone, προκαλώντας τη συντριβή του στο έδαφος. Επιπλέον, ορισμένα λέιζερ χαμηλής ισχύος προορίζονται να καταστρέψουν τους ηλεκτρο-οπτικούς αισθητήρες (EO) διαταράσσοντας έτσι τη λειτουργία των UAV.
Το τμήμα ηλεκτρονικών αντιμέτρων προβλέπεται να αυξηθεί με ρυθμούς ανάπτυξης 31,2% από το 2022 έως το 2030. Τα mini drone εξελίσσονται ενώ είναι μικρά σε μέγεθος λόγω της προόδου στην τεχνολογία. Ως εκ τούτου, υπήρξε μια σταθερή αύξηση στη χρήση μικρών drone όλα αυτά τα χρόνια.
Τα συστήματα Counter-UAV που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά αντίμετρα, περιλαμβάνουν εκπομπή με μεγάλης ισχύος μικροκύματα και ηλεκτρομαγνητικά όπλα. Όταν στοχεύουν σε μη εξουσιοδοτημένα UAV, αυτές οι παρεμβολές εμποδίζουν τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ του χειριστή και του UAV μη επιτρέποντας στην ουσία την λειτουργία του drone.