Βασίλειος Μηλιώτης
Director of Business Development Defense @ Bianor Services | CEO @ MSB Technologies | Δρ UPC BarcelonaTech, MBA Imperial College London, Μηχανικός ΣΜΑ
Όταν ακούτε το όνομα Frank Lloyd Wright (Ράιτ), ίσως σκεφτείτε τα εμβληματικά αρχιτεκτονικά του σχέδια, όπως το Μουσείο Guggenheim ή το Fallingwater. Γνωρίζατε όμως ότι ο Ράιτ ήταν και οραματιστής πολεοδόμος; Η ιδέα του για την πόλη Broadacre, που προτάθηκε για πρώτη φορά το 1932, ήταν μια ριζική απόκλιση από τις παραδοσιακές έννοιες του αστικού σχεδιασμού.
Στον πυρήνα του, το Broadacre City ήταν μια ιδέα ότι σε κάθε αμερικανική οικογένεια θα δοθεί ένα οικόπεδο ενός στρέμματος από ομοσπονδιακά αποθέματα γης και μια κοινότητα θα χτιζόταν εκ νέου από αυτό. Κατά μία έννοια, ήταν το αντίθετο της ανάπτυξης που προσανατολίζεται στην επικέντρωση στα δίκτυα μεταφορικών μέσων, με σημαντικές μεταφορές να πραγματοποιούνται με αυτοκίνητα και τους πεζούς να περιορίζονται στα οικόπεδα ενός στρέμματος όπου διέμενε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Αλλά αν κοιτάξετε λίγο βαθύτερα, θα δείτε ότι το όραμα του Ράιτ για την πόλη Broadacre είναι εντυπωσιακά παρόμοιο με αυτό που θα μπορούσαμε να φανταστούμε ως κοινότητα αεροδιαστημικής.
Αρχικά, ας μιλήσουμε για τη μεταφορά. Στο όραμα του Ράιτ, το αυτοκίνητο ήταν βασιλιάς. Σε μια εποχή όπου το αυτοκίνητο ήταν ακόμα μια καινοτομία, ο Ράιτ πίστευε ότι ήταν το μέλλον των μεταφορών. Ομοίως, σε μια αεροδιαστημική κοινότητα, οι μεταφορές αποτελούν το απόλυτο επίκεντρο. Είτε πρόκειται για την ανάπτυξη νέων διαστημικών σκαφών είτε για τη δημιουργία συστημάτων για την καλύτερη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας, οι μεταφορές είναι το κλειδί.
Στη συνέχεια, έχουμε την ιδέα της κοινότητας. Για τον Wright, το Broadacre City δεν αφορούσε μόνο μεμονωμένα οικόπεδα. Επρόκειτο για τη δημιουργία μιας συνεκτικής κοινότητας που ήταν διασυνδεδεμένη και αλληλέγγυα. Αυτό είναι παρόμοιο με την ιδέα μιας αεροδιαστημικής κοινότητας, όπου επιστήμονες, μηχανικοί και άλλοι επαγγελματίες συνεργάζονται για να προωθήσουν το πεδίο και να ωθήσουν τα όρια του δυνατού παραπέρα.
Τέλος, έχουμε την έννοια της καινοτομίας. Ο Ράιτ πάντα έσπρωχνε τον φάκελο με τα σχέδιά του και το Broadacre City δεν αποτελούσε εξαίρεση. Ήθελε να δημιουργήσει κάτι που δεν είχε ξαναδεί. Ομοίως, η αεροδιαστημική βιομηχανία ωθεί συνεχώς τα όρια του δυνατού. Από την εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος μέχρι την ανάπτυξη τεχνολογιών που μπορούν να φέρουν επανάσταση στα αεροπορικά ταξίδια, η καινοτομία βρίσκεται στον πυρήνα της αεροδιαστημικής βιομηχανίας.
Έτσι, ενώ το Broadacre City του Frank Lloyd Wright μπορεί να φαίνεται σαν μια απόκλιση από αυτό που θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ως κοινότητα αεροδιαστημικής, είναι στην πραγματικότητα αρκετά παρόμοια. Και οι δύο επικεντρώνονται στις μεταφορές, την κοινότητα και την καινοτομία. Αν ο Ράιτ ζούσε σήμερα, θα μπορούσε κάλλιστα να δούλευε πάνω σε ένα σχέδιο για μια σεληνιακή αποικία ή ένα διαστημόπλοιο που μπορεί να μας πάει στα αστέρια. Ποιος ξέρει τι μπορεί να είχε βρει; Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι το μέλλον της αεροδιαστημικής είναι πράγματι πολύ ωραίο.
Πηγή: wikipedia