Μπάμπης Παπασπύρος
Ταξίαρχος εν αποστρατεία Μηχανικός ΣΜΑ, πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας
Το European Defence Fund (EDF–Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας) υλοποιείται μέσω ετήσιων προγραμμάτων που εγκρίνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το 4ο Πρόγραμμα Εργασίας του EDF 2024 πραγματεύεται συνολικά 32 τομείς δράσεων, οι οποίες διαρθρώνονται σε 6 θεματικές προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, 2 μη θεματικές προσκλήσεις και 2 δράσεις για την υποστήριξη της Συμμαχίας για Defence Medical Countermeasures .
Θα υποστηρίξει έργα σε κρίσιμους τομείς άμυνας, όπως η αντιμετώπιση υπερηχητικών πυραύλων, η ανάπτυξη ενός ευρέος φάσματος μη επανδρωμένων οχημάτων στον αέρα και στο έδαφος, καθώς και ασφαλή διαστημική επικοινωνία. Προετοιμάζει επίσης το έδαφος για αμυντικά συστήματα επόμενης γενιάς, όπως ελικόπτερα και μεσαίου μεγέθους μεταφορικά αεροσκάφη.
8 Calls με προϋπολογισμό 1,1 δισ. ευρώ
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας είναι το μέσο της Επιτροπής για την υποστήριξη της Έρευνας και της Ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας.Υλοποιείται μέσω ετήσιων προγραμμάτων εργασίας.
Το πρόγραμμα εργασίας προσδιορίζει 16 θεματικές κατηγορίες δράσεων και καθορίζει τα θέματα έρευνας και ανάπτυξης κατά περίπτωση.
Ακολουθούν οι θεματικές κατηγορίες & τα προγράμματα
Εκτός από τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων που αφορούν αυτές τις θεματικές κατηγορίες δράσεων, υπάρχουν:
• Μη θεματικές προσκλήσεις υποβολής προτάσεων εστιασμένες σε Μικρο μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) που στοχεύουν στην έρευνα και αναπτυξιακές δράσεις, για την προώθηση της καινοτομίας ως βασικό στόχο του EDF.
• Προσκλήσεις για προτάσεις που στοχεύουν άλλους τύπους δράσεων
Επιπλέον, το πρόγραμμα εργασίας παρέχει ένα ευρύ φάσμα μέτρων στήριξης για την προώθηση της αμυντικής καινοτομίας και της ένταξης μέσω του προγράμματος EU Defense Innovation Scheme (EUDIS) με συνολική χρηματοδότηση 225 εκατ. ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει Τεχνολογικές Προκλήσεις για το διάστημα και αισθητήρες, μια πρόσκληση για spin-in στην κατηγορία δράσης «Υλικά και εξαρτήματα» και μια πρόσκληση (cascade funding) για νεοφυείς επιχειρήσεις και ΜμΕ στο πλαίσιο «Προομοίωση και κατάρτιση», καθώς και ανοικτές, μη θεματικές προσκλήσεις για ΜμΕ.
Το EUDIS θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τη διοργάνωση ετήσιων αμυντικών hackathons, καθώς και επιχειρηματική καθοδήγηση για δικαιούχους ΜμΕ στο πλαίσιο του InvestEU. (η πρόσκληση υποβολής προσφορών αναμένεται να δημοσιευθεί την άνοιξη του 2024)
Λεπτομέρειες για τα προγράμματα στον σύνδεσμο : https://defence-industry-space.ec.europa.eu/edf-work-programme-2024_en