Βασίλειος Μηλιώτης
Director of Business Development Defense @ Bianor Services | CEO @ MSB Technologies | Δρ UPC BarcelonaTech, MBA Imperial College London, Μηχανικός ΣΜΑ
Νίκος Μανωλάκος
Technology Manager @ Kaizen Gaming | MBA Imperial College London, MSc Télécom Paris, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ
Στον απαιτητικό χώρο της αεροδιαστημικής μηχανικής, η επιτυχία συχνά εξαρτάται από την ικανότητα των ομάδων να συνεργάζονται αρμονικά. Είτε πρόκειται για την εκτόξευση ενός δορυφόρου είτε για την ανάπτυξη ενός αεροσκάφους επόμενης γενιάς, η δύναμη της ομαδικής εργασίας δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Αλλά τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τις ομάδες υψηλών επιδόσεων και πώς μπορούν να αποφευχθούν οι συνήθεις παγίδες που επηρεάζουν την απόδοσή τους;
Φανταστείτε ένα εργαστήριο αεροδιαστημικής γεμάτο ζωντάνια, όπου μηχανικοί και άλλοι επιστήμονες εργάζονται πυρετωδώς σε ένα νέο πυραυλικό σύστημα. Η ατμόσφαιρα είναι φορτισμένη με την αίσθηση του επείγοντος. Όλοι γνωρίζουν ότι η εργασία τους υπηρετεί έναν υψηλό σκοπό. Σαφείς, φιλόδοξοι στόχοι διατηρούν την ομάδα συγκεντρωμένη με ακρίβεια τύπου δέσμης λέιζερ. Αυτή η αίσθηση της αποστολής είναι κρίσιμη, είναι η σπίθα που ανάβει το πάθος και οδηγεί στην πρόοδο. Στην αεροδιαστημική, όπου τα χρονοδιαγράμματα είναι αυστηρά και το περιθώριο λάθους αυστηρά περιορισμένο, ο καθορισμός μιας σαφούς κατεύθυνσης είναι η βάση για την επιτυχία [1].
Η επιλογή των σωστών μελών της ομάδας είναι σημαντικά κρίσιμη. Στην αεροδιαστημική, η τεχνική εξειδίκευση είναι εξίσου σημαντική με την προσωπικότητα του κάθε μέλους. Οι ομάδες πρέπει να αποτελούνται από άτομα των οποίων οι δεξιότητες αλληλοσυμπληρώνονται, διασφαλίζοντας ότι όλες οι απαραίτητες δεξιότητες καλύπτονται, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η αρμονική συνεργασία με μία κουλτούρα που προωθεί την πρόοδο μέσα σε ανθρώπινο κλίμα. Σκεφτείτε μια ομάδα όπου κάθε μέλος της είναι ένα κομμάτι ενός μεγαλύτερου παζλ, στο οποίο κάθε δεξιότητα και κάθε γνώση, ταιριάζει απόλυτα [1]. Δεν έχει σημασία μόνο το επίπεδο γνώσεων τη στιγμή της εκκίνησης της προετοιμασίας, αλλά και οι δυνατότητες των μελών της ομάδας να αναπτύσσονται δυναμικά και να προσαρμόζονται καθώς οι προκλήσεις εξελίσσονται.
Οι αρχικές εντυπώσεις θέτουν τη βάση για τον τρόπο λειτουργίας μιας ομάδας. Όταν η ομάδα συγκεντρώνεται για την πρώτη της συνάντηση, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον ηγέτη. Ένας ηγέτης που από την αρχή του εγχειρήματος ασχολείται ενεργά, δύναται να κινητοποιήσει την ομάδα, καθορίζοντας έναν τόνο σοβαρότητας και δέσμευσης. Αυτή η αρχική δέσμευση δημιουργεί μια ισχυρή βάση για τη μελλοντική συνεργασία.
Οι πρώτες νίκες είναι ζωτικής σημασίας. Φανταστείτε τον ενθουσιασμό όταν μια ομάδα πετυχαίνει το πρώτο της ορόσημο. Αυτές οι νίκες, όσο μικρές κι αν είναι, χτίζουν αυτοπεποίθηση και ενότητα. Στον απαιτητικό τομέα της αεροδιαστημικής, όπου κάθε βήμα προς τα εμπρός είναι δύσκολο, αυτές οι αρχικές επιτυχίες αποτελούν το υλικό συγκόλλησης που δένει την ομάδα.
Η συχνή πρόκληση της ομάδας με νέα δεδομένα και προβλήματα διατηρεί όλα τα μέλη της σε εγρήγορση. Τα έργα αεροδιαστημικής είναι γεμάτα με απρόβλεπτα προβλήματα. Η συνεχής εισροή νέων πληροφοριών αναγκάζει την ομάδα να προσαρμόζεται και να καινοτομεί, διασφαλίζοντας ότι ξεπερνά με ασφαλή βήματα τα συχνά εμφανιζόμενα εμπόδια.
Ο ποιοτικός χρόνος μεταξύ των μελών της ομάδας είναι ένα επιπλέον θεμέλιο της αποτελεσματικής ομαδικής εργασίας. Οι ομάδες που περνούν χρόνο μαζί, τόσο σε επίσημες όσο και σε ανεπίσημες καταστάσεις, αναπτύσσουν ισχυρότερους δεσμούς. Αυτοί οι δεσμοί προάγουν την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη, τα οποία είναι απαραίτητα συστατικά για την αντιμετώπιση πολύπλοκων προβλημάτων μηχανικής. Φανταστείτε μηχανικούς να ανταλλάσσουν ιδέες πάνω από καφέ ή να συζητούν λύσεις κατά τη διάρκεια ενός χαλαρού γεύματος. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις δημιουργούν μια ανθεκτική, συνεκτική ομάδα. Η θετική επίρρωση δεν πρέπει να υποτιμάται. Η αναγνώριση και ο εορτασμός των επιτευγμάτων ενισχύει το ηθικό και ενθαρρύνει τη συνεχή αριστεία. Οι απλές πράξεις αναγνώρισης συχνά έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση, προάγοντας μια κουλτούρα συνεχούς βελτίωσης.
Η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ συνεκτικών ομάδων και απλών ομάδων εργασίας είναι κρίσιμη. Στην αεροδιαστημική, οι πραγματικές ομάδες ορίζονται από την αμοιβαία ευθύνη και τη συνεργατική προσπάθεια, παράγοντας συλλογικά αποτελέσματα που ξεπερνούν τις ατομικές συνεισφορές. Σκεφτείτε μια ομάδα που εργάζεται στον αεροδυναμικό σχεδιασμό ενός αεροσκάφους. Κάθε συμβολή ενός μέλους είναι κρίσιμη και το τελικό προϊόν είναι μια αληθινή συνεργασία. Αντίθετα, οι ομάδες εργασίας, αν και πολύτιμες, επικεντρώνονται στην ατομική ευθύνη και είναι πιο διαδεδομένες σε θεματολογίες όπου οι προσωπικές συνεισφορές είναι πρωταρχικές.
Ωστόσο, ακόμα και οι καλύτερες ομάδες ενδέχεται να “σκοντάψουν”. Η ομαδική σκέψη (groupthink), όπου η επιθυμία για αρμονία οδηγεί σε εσφαλμένη λήψη αποφάσεων, αποτελεί σημαντικό κίνδυνο. Στην αεροδιαστημική, όπου η καινοτομία και η ακρίβεια αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία, είναι απαραίτητο να ενθαρρύνονται οι διαφορετικές απόψεις και η υγιής συζήτηση ώστε να αποφευχθεί αυτή η παγίδα [2].
Η κοινωνική οκνηρία, όπου ορισμένα άτομα καταβάλλουν λιγότερη προσπάθεια όταν είναι μέλη μιας ομάδας, μπορεί επίσης να υπονομεύσει την απόδοση. Η διασφάλιση ότι κάθε μέλος της ομάδας είναι υπεύθυνο βοηθά στην άμβλυνση αυτού του κινδύνου, διατηρώντας τη συνολική παραγωγικότητα της ομάδας.
Η πόλωση της ομάδας, όπου οι αποφάσεις γίνονται πιο ακραίες εντός ενός ομαδικού πλαισίου, είναι ένας ακόμα πιθανός κίνδυνος. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε μη ισορροπημένες αποφάσεις που καθοδηγούνται από τη συναίνεση ή την πίεση μεταξύ συναδέλφων. Η επίγνωση και η ανοιχτή επικοινωνία είναι τα κλειδιά για την πρόληψη αυτού του φαινομένου.
Η μελέτη των δυναμικών της ομάδας είναι αναπόσπαστο μέρος της επιτυχίας στην αεροδιαστημική μηχανική. Με τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος συνεργασίας, την επιλογή του σωστού συνδυασμού δεξιοτήτων και την παραμονή σε εγρήγορση απέναντι στις συνήθεις παγίδες, οι ομάδες μπορούν να επιτύχουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Καθώς οι αεροδιαστημικές προσπάθειες συνεχίζουν να στοχεύουν τα άστρα, η πειθαρχία και η συνοχή των ομάδων υψηλών επιδόσεων θα παραμείνουν ο άνεμος κάτω από τα φτερά τους.
Βιβλιογραφία
[1] Katzenbach JR and Smith DK (2005) The discipline of teams. Harvard Business Review 83(7): 162.
[2] Sunstein, C.R. (2007) Group Polarization and 12 Angry Men. Negotiation J. 23(4), 443–
447.