Βασίλειος Μηλιώτης
Director of Business Development Defense @ Bianor Services | CEO @ MSB Technologies | Δρ UPC BarcelonaTech, MBA Imperial College London, Μηχανικός ΣΜΑ
Στο οξυδερκές έργο του, “How Will You Measure Your Life?” [1], ο Clayton Christensen εισάγει μια συναρπαστική προοπτική που συνδυάζει προσωπικές αξίες με επαγγελματικές επιχειρηματικές αρχές. Αυτή η προσέγγιση χρησιμεύει ως ιδανική βάση για τη συζήτηση του πολύπλευρου ηθικού τοπίου στη μηχανική, ιδιαίτερα στην αεροδιαστημική μηχανική. Αυτή η αφήγηση θα διερευνήσει όχι μόνο την ηθική της αεροδιαστημικής, αλλά επίσης θα εμβαθύνει στην ηθική της τεχνητής νοημοσύνης στον πόλεμο και της μηχανικής αεροπορικών υποδομών, καθώς και του τομέα των πολιτικών μηχανικών και των αρχιτεκτόνων μηχανικών, με αποκορύφωμα έναν προβληματισμό σχετικά με τους ηθικούς συμβιβασμούς, όπως προειδοποίησε ο Christensen.
Οι μηχανικοί σήμερα αντιμετωπίζουν παγκόσμιες προκλήσεις που απαιτούν ένα ισχυρό ηθικό πλαίσιο. Ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η ταχεία αστικοποίηση απαιτούν από τους μηχανικούς όχι μόνο να εφαρμόζουν την τεχνική τους και την τεχνογνωσία τους, αλλά και να λαμβάνουν υπόψη τις ευρύτερες περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της εργασίας τους. Αυτή η ολιστική προσέγγιση στην ηθική της μηχανικής διασφαλίζει ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο μέλλον, εξισορροπώντας την καινοτομία με τη διαχείριση των πόρων του πλανήτη μας.
Η προειδοποίηση του Christensen για την “έκπτωση 1%”, η ιδέα δηλαδή ότι μικροί ηθικοί συμβιβασμοί μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές ηθικές αποτυχίες με την πάροδο του χρόνου, είναι ιδιαίτερα οδυνηρή. Λειτουργεί ως υπενθύμιση στην κοινότητα των μηχανικών ότι η ακεραιότητα είναι αδιαπραγμάτευτη και ακόμη και μικρές αποκλίσεις από την ηθική συμπεριφορά μπορούν να υπονομεύσουν την εργασία τους για μια ολόκληρη ζωή. Ως μηχανικοί, είναι σημαντικό να τηρούμε τα υψηλότερα πρότυπα ειλικρίνειας και υπευθυνότητας, διασφαλίζοντας ότι κάθε απόφαση ευθυγραμμίζεται τόσο με τις προσωπικές μας αξίες όσο και με τις επαγγελματικές δεσμεύσεις.
Η εξερεύνηση της ηθικής στην αεροδιαστημική, η τεχνητή νοημοσύνη στον πόλεμο και η πολιτική μηχανική και η αρχιτεκτονική, υπογραμμίζουν την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ τεχνολογίας και ηθικής. Καθώς προχωράμε τεχνολογικά, η συνεχής τήρηση των ηθικών αρχών γίνεται πιο κρίσιμη. Οι μηχανικοί οφείλουν να αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις με δέσμευση για ηθική ακεραιότητα, διασφαλίζοντας ότι η εργασία τους όχι μόνο προάγει τις ανθρώπινες ικανότητες αλλά το κάνει με τρόπο που σέβεται τις ανθρώπινες αξίες και τις κοινωνικές ανάγκες. Ουσιαστικά, το ταξίδι μέσω της ηθικής της μηχανικής είναι μια συνεχής επιδίωξη γνώσης, ακεραιότητας και προνοητικότητας, αντικατοπτρίζοντας την έκκληση του Christensen να μετρήσουμε τη ζωή μας με βάση τον αντίκτυπο που έχουμε στον πλανήτη μας και τους κατοίκους του.
Βιβλιογραφικές αναφορές
[1] Christensen, C. M. (2010). How will you measure your life. Harvard business review, 88(7/8), 46-51.
[2] J. Davis, “The ethics of AI in Warfare,” Naval Postgraduate School, Monterey, 2022.
[3] “Architecture.” ARUP, www.arup.com/services/buildings/architecture. (Accessed 08 May 2024).
[4] AIAA code of Ethics (2023) www.aiaa.org. Available at: https://www.aiaa.org/about/Governance/Code-of-Ethics (Accessed: 08 May 2024).
[5] Ethics (2020) ASCE American Society of Civil Engineers. Available at: https://www.asce.org/career-growth/ethics (Accessed: 09 May 2024).