Ηθική και Ήθος στην Αεροδιαστημική Μηχανική: Μία Διερεύνηση σε Βάθος

Βασίλειος Μηλιώτης
Βασίλειος Μηλιώτης

Director of Business Development Defense @ Bianor Services | CEO @ MSB Technologies | Δρ UPC BarcelonaTech, MBA Imperial College London, Μηχανικός ΣΜΑ

Στο οξυδερκές έργο του, “How Will You Measure Your Life?” [1], ο Clayton Christensen εισάγει μια συναρπαστική προοπτική που συνδυάζει προσωπικές αξίες με επαγγελματικές επιχειρηματικές αρχές. Αυτή η προσέγγιση χρησιμεύει ως ιδανική βάση για τη συζήτηση του πολύπλευρου ηθικού τοπίου στη μηχανική, ιδιαίτερα στην αεροδιαστημική μηχανική. Αυτή η αφήγηση θα διερευνήσει όχι μόνο την ηθική της αεροδιαστημικής, αλλά επίσης θα εμβαθύνει στην ηθική της τεχνητής νοημοσύνης στον πόλεμο και της μηχανικής αεροπορικών υποδομών, καθώς και του τομέα των πολιτικών μηχανικών και των αρχιτεκτόνων μηχανικών, με αποκορύφωμα έναν προβληματισμό σχετικά με τους ηθικούς συμβιβασμούς, όπως προειδοποίησε ο Christensen.

Αεροδιαστημική Μηχανική: Διασφάλιση με Υπευθυνότητα
Στην αεροδιαστημική μηχανική, οι ηθικοί προβληματισμοί εκτείνονται πολύ πέρα από τη συμμόρφωση με τα τεχνικά πρότυπα για να περιλαμβάνουν μια βαθιά ευθύνη για τις ευρύτερες επιπτώσεις της εργασίας των μηχανικών. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν τη συνειδητή ανάπτυξη τεχνολογιών που μπορούν να διασχίζουν τόσο πολιτικές όσο και στρατιωτικές εφαρμογές, υπογραμμίζοντας το δίλημμα διπλής χρήσης που είναι εγγενές στα αεροδιαστημικά έργα. Οι μηχανικοί πρέπει να πλοηγούνται σε αυτά τα νερά με βαθιά δέσμευση για την ευημερία της κοινωνίας, ευθυγραμμιζόμενοι με την αρχή του Christensen να μετράει τη ζωή ανάλογα με τον αντίκτυπό της στους άλλους.
 
Τα Ηθικά Προβλήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης στον Πόλεμο
Καθώς η τεχνολογία προχωρά, η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης σε στρατιωτικά πλαίσια αποτελεί παράδειγμα αιχμής των ηθικών συζητήσεων στη μηχανική. Νέες σχετικές τεχνολογίες όπως τα Περιπλανώμενα Πυρομαχικά (Loitering Munitions), αντιπροσωπεύουν μια σημαντική αλλαγή στον πόλεμο, εισάγοντας αποτελεσματικές λύσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τις ανθρώπινες δυνατότητες, ωστόσο εγείρουν επίσης πιεστικούς ηθικούς προβληματισμούς. Η κύρια ηθική πρόκληση είναι η πιθανή μείωση της ανθρώπινης επίβλεψης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ακούσιες συνέπειες και σε μείωση της λογοδοσίας στις στρατιωτικές δεσμεύσεις [2].
 
Μηχανικοί Αεροπορικών Υποδομών – Πολιτικοί Μηχανικοί – Αρχιτέκτονες Μηχανικοί: Θεμέλια στο Ήθος
Μετά τη μετάβαση από τους στρατιωτικούς μηχανικούς στον σύγχρονο τομέα των μηχανικών αεροπορικών υποδομών, των πολιτικών μηχανικών και των αρχιτεκτόνων μηχανικών, βρίσκουμε ένα συναρπαστικό ήθος στην κατευθυντήρια αρχή της παγκοσμίου φήμης εταιρεία ARUP με το μότο: «Η σπουδαία αρχιτεκτονική ξεκινά πάντα από τους ανθρώπους» [3]. Αυτή η προσέγγιση, γνωστή ως «Ολική Αρχιτεκτονική», τονίζει ότι η μηχανική έχει θεμελιώδη σημασία για την ενίσχυση των ανθρώπινων εμπειριών μέσω του βιώσιμου σχεδιασμού. Επομένως, η δεοντολογία των μηχανικών αυτών που επικεντρώνονται σε μηχανική υποδομών, αφορά όχι μόνο τη δομική ακεραιότητα και ασφάλεια των έργων αλλά και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στις κοινότητες και το περιβάλλον.
 
Ηθική στην Άσκηση του Επαγγέλματος
Στο πλαίσιο αυτών των κλάδων, διάφοροι επαγγελματικοί φορείς θέτουν ηθικές κατευθυντήριες γραμμές που αναμένεται να ακολουθήσουν οι μηχανικοί. Αυτοί οι οργανισμοί, όπως το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αεροναυτικής και Αστροναυτικής (AIAA) [4],  η Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών (ASCE) [5], και παρόμοιες οντότητες παγκοσμίως, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση των ηθικών προτύπων μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης, της καθοδήγησης και της δέσμευσης για βιωσιμότητα. Διασφαλίζουν έτσι, ότι οι μηχανικοί παραμένουν υπεύθυνοι για τις αποφάσεις τους και συμβάλλουν θετικά στην κοινωνική ανάπτυξη.
 
Αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων

Οι μηχανικοί σήμερα αντιμετωπίζουν παγκόσμιες προκλήσεις που απαιτούν ένα ισχυρό ηθικό πλαίσιο. Ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η ταχεία αστικοποίηση απαιτούν από τους μηχανικούς όχι μόνο να εφαρμόζουν την τεχνική τους και την τεχνογνωσία τους, αλλά και να λαμβάνουν υπόψη τις ευρύτερες περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της εργασίας τους. Αυτή η ολιστική προσέγγιση στην ηθική της μηχανικής διασφαλίζει ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο μέλλον, εξισορροπώντας την καινοτομία με τη διαχείριση των πόρων του πλανήτη μας.

Προβληματισμός για τα ηθικά πρότυπα

Η προειδοποίηση του Christensen για την “έκπτωση 1%”, η ιδέα δηλαδή ότι μικροί ηθικοί συμβιβασμοί μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές ηθικές αποτυχίες με την πάροδο του χρόνου, είναι ιδιαίτερα οδυνηρή. Λειτουργεί ως υπενθύμιση στην κοινότητα των μηχανικών ότι η ακεραιότητα είναι αδιαπραγμάτευτη και ακόμη και μικρές αποκλίσεις από την ηθική συμπεριφορά μπορούν να υπονομεύσουν την εργασία τους για μια ολόκληρη ζωή. Ως μηχανικοί, είναι σημαντικό να τηρούμε τα υψηλότερα πρότυπα ειλικρίνειας και υπευθυνότητας, διασφαλίζοντας ότι κάθε απόφαση ευθυγραμμίζεται τόσο με τις προσωπικές μας αξίες όσο και με τις επαγγελματικές δεσμεύσεις.

Συμπέρασμα: Υπερασπιζόμενοι την Ηθική στη Μηχανική

Η εξερεύνηση της ηθικής στην αεροδιαστημική, η τεχνητή νοημοσύνη στον πόλεμο και η πολιτική μηχανική και η αρχιτεκτονική, υπογραμμίζουν την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ τεχνολογίας και ηθικής. Καθώς προχωράμε τεχνολογικά, η συνεχής τήρηση των ηθικών αρχών γίνεται πιο κρίσιμη. Οι μηχανικοί οφείλουν να αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις με δέσμευση για ηθική ακεραιότητα, διασφαλίζοντας ότι η εργασία τους όχι μόνο προάγει τις ανθρώπινες ικανότητες αλλά το κάνει με τρόπο που σέβεται τις ανθρώπινες αξίες και τις κοινωνικές ανάγκες. Ουσιαστικά, το ταξίδι μέσω της ηθικής της μηχανικής είναι μια συνεχής επιδίωξη γνώσης, ακεραιότητας και προνοητικότητας, αντικατοπτρίζοντας την έκκληση του Christensen να μετρήσουμε τη ζωή μας με βάση τον αντίκτυπο που έχουμε στον πλανήτη μας και τους κατοίκους του.

 

Βιβλιογραφικές αναφορές

[1] Christensen, C. M. (2010). How will you measure your life. Harvard business review, 88(7/8), 46-51.

[2] J. Davis, “The ethics of AI in Warfare,” Naval Postgraduate School, Monterey, 2022.

[3] “Architecture.” ARUP, www.arup.com/services/buildings/architecture. (Accessed 08 May 2024).

[4] AIAA code of Ethics (2023) www.aiaa.org. Available at: https://www.aiaa.org/about/Governance/Code-of-Ethics (Accessed: 08 May 2024). 

[5] Ethics (2020) ASCE American Society of Civil Engineers. Available at: https://www.asce.org/career-growth/ethics (Accessed: 09 May 2024).

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα

Tags