Το radar “ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ” της ΕΑΒ-Δυνατότητες & Χαρακτηριστικά

Μπάμπης Παπασπύρος
Μπάμπης Παπασπύρος

Ταξίαρχος εν αποστρατεία Μηχανικός ΣΜΑ, πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

Στην φωτογραφία απεικονίζεται η εξέλιξη και οι εκδόσεις του RADAR “ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ” της ΕΑΒ, από το 2016 μέχρι και τον Ιαν. 2020 (διάστημα που είχα την τιμή να είμαι Αντιπρόεδρος ΔΣ της ΕΑΒ).

Τον Μάιο του 2018 και στο πλαίσιο καθορισμού των αντισταθμισμάτων του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 Viper από την ΕΑΒ, είχαν προταθεί & υποβληθεί συγκεκριμένα προγράμματα… Ένα από αυτά το 1γ της φωτογραφίας που ακολουθεί αφορούσε σε ένα σύστημα-δίκτυο radar ασφάλειας και επιτήρησης …το”ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ”

ΤΗΜΕΜΑΧΟΣ

Διευκρινίζεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα είχε υποστηριχθεί-εγκριθεί πέρα από την ΕΑΒ και από την Lockheed Martin…

Όμως τελικά, για άγνωστους λόγους το πρόγραμμα δεν εγκρίθηκε από την Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και έτσι χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης αλλά και χρηματοδότησής του. Παράλληλα όμως χάθηκε, για την χώρα, μια δυνατότητα ενίσχυσης & αναβάθμισης των δυνατοτήτων έρευνας, εντοπισμού κινούμενων στόχων αλλά και μικρών drones….

Για τον “ΤΗΛΕΜΑΧΟ” έχουν γραφεί εκατοντάδες άρθρα και παρουσιασθεί αρκετά βίντεο…

Παράλληλα πέρα από τις παρουσιάσεις του συστήματος σε διεθνείς εκθέσεις, ημερίδες & επισκέψεις υψηλού επιπέδου, έγιναν και επαφές με φορείς & υπηρεσίες που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον.

E6MacVTXsAYDqot

 

Έκθεση “EDEX” Κάϊρο 2018

E6K0tTLWYAAX6Vp

Διευκρινίζεται ότι στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν επαφές-συνεργασίες με την ΣΤΑΣΥ για ενίσχυση των συστημάτων ασφαλείας επιτήρησης , με υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ και με άλλους ερευνητικούς φορείς…

Τεχνικά Χαρακτηριστικά-Δυνατότητες

 

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ1 1
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ2

Radar System Architecture

δικτυο τηλεμαχος 1

Το ελληνικό ραντάρ “ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ” έχει την δυνατότητα να λειτουργεί με πολύ μικρή ισχύ εκπομπής 500 mw EIRP, γεγονός που το καθιστά μη εντοπίσιμο και δεν χρειάζεται άδεια εκπομπής. Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους αναφορικά με την εκπομπή του, ένα συνηθισμένο κινητό τηλέφωνο εκπέμπει με ισχύ 1.5-2 W δηλαδή έως και τετραπλάσια από την ισχύ του ραντάρ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ-Doppler.

Το εν λόγω ραντάρ έχει δοκιμαστεί και αποδειχτεί ότι μπορεί να εντοπίζει mini drones τύπου DJI Phantom 2, σε αποστάσεις πάνω από 800 μέτρα και ύψος πτήσης κάτω των 10 ποδιών (περίπου 3 μέτρα), αλλά και την κίνηση ανθρώπων εντός βεβαρημένου, και οικοδομημένου περιβάλλοντος.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ waterfall
Ταυτόχρονη αποκάλυψη ανθρώπων, οχήματος & mini drone

Τέλος προφανώς με μεγαλύτερη ισχύ και σε συνδυασμό με την διαμόρφωση FMCW & οπτικούς αισθητήρες , το σύστημα μπορεί να εντοπίζει κινούμενους στόχους σε μεγαλύτερες αποστάσεις (mini drones>1km, άνθρωπο στα 3 km και οχήματα στα 10km)

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα

Tags