Βασίλειος Μηλιώτης
Director of Business Development Defense @ Bianor Services | CEO @ MSB Technologies | Δρ UPC BarcelonaTech, MBA Imperial College London, Μηχανικός ΣΜΑ
Η Estonian Air Navigation Services (EANS) – αντίστοιχη της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας στην Ελλάδα – και η Frequentis, ένας πάροχος αεροπορικών λύσεων, συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος διαχείρισης κυκλοφορίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UTM), που θα επιτρέψει στα drones και στην πολιτική αεροπορία να συνυπάρχουν με ασφάλεια στον κοινόχρηστο εναέριο χώρο. Το σύστημα UTM θα παρέχεται ως διαχειριζόμενη υπηρεσία στο περιβάλλον cloud της Frequentis και συμμορφώνεται με το κανονιστικό πλαίσιο για το U-space της EASA.
Η EANS στοχεύει να γίνει ένας ενιαίος πάροχος Κοινών Υπηρεσιών Πληροφοριών (CIS) στην Εσθονία, προσφέροντας ένα ανοιχτό πρωτόκολλο για ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών, το οποίο θα επιτρέψει μια ανταγωνιστική, καινοτόμο και ανοιχτή αγορά για την παροχή υπηρεσιών U-space. Η συνεργασία με τη Frequentis στοχεύει στην υλοποίηση της εφαρμογής του U-space στην Εσθονία και στην προώθηση του αναδυόμενου οικοσυστήματος.
Η λύση της Frequentis ενσωματώνει όλους τους χρήστες του εναέριου χώρου σε μια ενιαία πλατφόρμα, παρέχοντας μια ενιαία πηγή αλήθειας και επίγνωση της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο, για ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, χειριστές drones και παρόχους υπηρεσιών. Αυτή η ενοποίηση θα επιτρέψει σε πτήσεις με πληρώματα και drones να μοιράζονται με ασφάλεια τον ίδιο εναέριο χώρο, να βλέπουν περιορισμούς εναέριου χώρου και κανόνες πτήσης, να υποβάλλουν σχέδια πτήσεων και να λαμβάνουν ενημερώσεις από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο. Η ανάπτυξη αυτού του οικοσυστήματος θα διασφαλίσει την ασφαλή ενσωμάτωση των drones στο οικοσύστημα των αερομεταφορών και θα υποστηρίξει την ανάπτυξη του τομέα των μη επανδρωμένων αερομεταφορών στην Εσθονία.
Συνολικά, η συνεργασία μεταξύ της EANS και της Frequentis θα δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο περιβάλλον εναέριου χώρου τόσο για επανδρωμένα όσο και για μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Με τη συνεργασία τους, η EANS και η Frequentis ελπίζουν να προωθήσουν τον τομέα των μη επανδρωμένων αερομεταφορών στην Εσθονία και να διασφαλίσουν ότι η ασφάλεια παραμένει κορυφαία προτεραιότητα.
Ήρθε και για την Ελλάδα η ώρα να αναβαθμίσει το DAGR (Drone Aware GR), για να μοχλεύσει την ανάπτυξη του οικοσυστήματος υπηρεσιών ΣμηΕΑ στην χώρα και να δώσει στους εμπλεκόμενους τα κατάλληλα εργαλεία εξασφάλισης της ασφάλειας πτήσεων.
Πηγή: “Estonian drone ecosystem takes first steps towards implementation of U-space”, 9 Mar 2023, https://www.eans.ee/en/node/585.